Kerstdonatie 2017

Samenwerking verstuurt al jaren geen kerstkaarten meer. In plaats hiervan doneren wij het uitgespaarde bedrag ieder jaar aan een andere Vlaardingse onderneming die zich op eigen wijze inzet voor de samenleving. Dit jaar hebben wij gekozen voor MOM.

Maaltijden op Maandag timmert aan de weg met gezonde, lekkere maaltijden, die zo veel mogelijk bestaan uit lokale ingrediënten. In een paar jaar tijd is MOM, zoals het initiatief bekend staat, een begrip geworden in Vlaardingen en omgeving. Van Woningstichting Samenwerking ontving MOM op 18 december 2017 een cheque ter waarde van €465.

Ook het doel van dit jaar, MOM, is een verrijking van de lokale gemeenschap. “Het idee van MOM is mensen kennis laten maken met gezond eten en gezond koken”, zegt Greetje Heikes, een van de drie dames die MOM in 2015 lanceerden. “We koken zo veel mogelijk met lokale producten. Daarnaast hebben de maaltijden een verbindend element. Aan tafel praat je met elkaar. Eten verbindt en zorgt voor sociale cohesie. Dit is voor iedereen: van vuilnisman tot burgemeester.” MOM is gevestigd aan de Hofsingel 82-84, in de kas die voorheen diende als centrum voor natuur- en milieueducatie.

Iedereen kan zich via de e-mail aanmelden voor een Maaltijd op Maandag. Er is ruimte voor maximaal 22 gasten. Groter is de tafel niet Een maaltijd kost 6 euro. Wie meer geeft helpt een potje creëren, dat MOM gebruikt voor het organiseren van ‘uitgestelde maaltijden’. Dat zijn gratis maaltijden voor mensen die geen geld hebben om eens uit eten te gaan. Zo kreeg MOM bijvoorbeeld al bezoek van cliënten van zorgorganisatie Pameijer, Seniorenwelzijn en aanloophuis De Groene Luiken.

MOM is één keer per twee weken open, uiteraard op maandag. De maandag daarna overleggen de mensen van MOM, vijf vrijwilligers, over het menu van de volgende keer. “We zijn allemaal hobbykoks en proberen steeds iets bijzonders op tafel te zetten, met een vega-variatie. We koken met de seizoenen mee. Soms hebben we een thema, zoals MOM-ART met Vlaardingse kunstenaars. Met Sinterklaas hadden we kruidnootjes verwerkt in de gehaktballen, en pepernoten in de rodekool.” 

Veel producten die MOM verwerkt tot heerlijke maaltijden komen van de Stadslandbouw, de akker van Stichting Van Ruytenburch, waarvan MOM een zelfstandig onderdeel is. In het seizoen staan er ook bloemen van de Stadslandbouw op de lange eettafel van MOM. De Stadsboerderij levert soms vlees. De vrijwilligers van MOM maken ook zelf producten, zoals piccalilly, ketchup, jam, chutney en vlierbloesembubbels.

MOM is een succes. Het aantal zitplaatsen aan de tafel is diverse keren uitgebreid om aan de vraag te kunnen voldoen. Nu zijn het er 22. Dat is het maximum.

De gasten laten zich verrassen door de koks. Dat zijn naast Greetje Heikes: Charles Boogaard, Trix Moerman, Marsha Zwikker en Liz Swaneveld. Op hun beurt lieten de mensen van MOM zich verrassen door de cheque van Samenwerking.  “We zijn aangenaam verrast en zullen iets nuttigs van het bedrag kopen.”     

Directeur-bestuurder Ton van der Steen en Madelon Brouwer van Woningstichting Samenwerking overhandigen de cheque aan de mensen van Maaltijden op Maandag.