Duurzaamheid

Houdt u zich ook graag bezig met het welzijn van uw leefomgeving? Samenwerking vindt het erg belangrijk om dagelijks keuzes te maken met het oog op duurzaamheid en behoud. Hieronder vindt u tips over hoe u (nog) duurzamer kunt leven.

Boodschappen doen
In 1960 bestond het aanbod van een kruidenier uit 2.000 producten. Vandaag telt het assortiment van een supermarkt meer dan 15.000 producten. Het wordt steeds moeilijker om een keuze te maken en intussen worden we door aanbiedingen aangespoord om almaar meer te kopen. Hieronder enkele tips om het kiezen te vereenvoudigen, verspilling te vermijden en, bij het boodschappen doen, de hoeveelheid afval te beperken.
 

Verstandig kopen, maak een boodschappenlijstje
Beslis wat u wilt klaarmaken, vóór u uw boodschappen doet. Stel menu’s samen (bijvoorbeeld voor een hele week), houd daarbij rekening met het aantal personen waarvoor gekookt moet worden, en ga nadien na welke hoeveelheden u exact nodig hebt. Misschien hebt u al een aantal ingrediënten in uw kast, koelkast of diepvriezer staan? Een boodschappenlijst zal u in elk geval helpen om de juiste hoeveelheden en alleen die dingen te kopen die u echt nodig hebt.
 

Koop minder en vaker
Heel wat voedingswaren hebben er alle baat bij om vers gegeten te worden. Het is bijgevolg beter
om deze voedingsmiddelen regelmatig in kleine hoeveelheden aan te kopen om ze vervolgens snel
te consumeren. Zo voorkomt u verlies en verspilling en het zal zeker beter smaken.
 

Hoed u voor aanbiedingen
Let op met ‘superaanbiedingen’ van verse voedingswaren die u ertoe aansporen om onnodig grote hoeveelheden te kopen… om ze dan uiteindelijk vaak in de vuilniszak te zien belanden. Het klopt natuurlijk dat bepaalde voedingsmiddelen ingevroren kunnen worden, maar dan moet u wel
de prijs voor hun (energie)verbruik meetellen. Tenzij u er dingen mee klaarmaakt die lang goed blijven (jam, gekonfijte bereidingen, siropen, sauzen, enz.), is het altijd beter om verse voedingsmiddelen snel te consumeren.
 

Koop tweedehands
Een heleboel voorwerpen kunt u tweedehands kopen, zoals kleding, cd’s, dvd’s, boeken, elektrische
huishoudapparaten, meubels, decoratievoorwerpen of informaticamateriaal. Zo kunt u uw inrichting een persoonlijke toets geven en ontziet u de natuurlijke rijkdommen van onze planeet… om dan nog te zwijgen over het geld dat u ermee uitspaart. In Vlaardingen bestaan er tal van tweedehands winkels zoals www.kringloop-vlaardingen.nl
 

Koop ecologisch en duurzaam 
Er bestaan verschillende pictogrammen waaraan u duurzame producten kunt herkennen. De officiële ecolabels kijken daarbij naar de volledige levenscyclus van het product. Producten met een ecolabel hebben een geringere impact op het milieu. Meer informatie over vindt u op www.europeesecolabel.nl.
 

Controleer de vervaldata
Controleer de vervaldata van de producten in de winkel. Let op: er is een verschil tussen de vermelding: “ten minste houdbaar tot”, wat betekent dat het product nog gebruikt kan worden na de vermelde datum, tenzij er zichtbare tekenen van bederf zouden zijn, en de vermelding “te gebruiken tot …”, wat betekent dat u het product na deze datum best weggooit.
 

Respecteer de koudeketen
Koop diepgevroren producten altijd nadat u uw andere aankopen hebt gedaan, net voor u naar de kassa gaat, en vervoer ze in een herbruikbare diepvrieszak. Vergeet niet dat eenmaal ontdooid, een diepgevroren product zonder bereid te zijn geweest, niet opnieuw ingevroren mag worden (omwille van het bacteriële risico). Door de koudeketen te respecteren, voorkomt u het bederf van voedingswaren (en dus eventuele vergiftigingen) en voedselverspilling.
 

Overtollige verpakking vermijden, koop drank in statiegeldflessen
Frisdranken, bieren, bepaalde sappen en bepaalde soorten water zijn vaak verkrijgbaar
in statiegeldverpakkingen. De prijs die u voor de verpakking betaalt omvat ook een waarborg: die wordt u terugbetaald wanneer u de lege fles aan uw winkel of leverancier terugbezorgt. Hetzelfde geldt voor de bakken waarin dergelijke flessen worden verkocht.
 

Vermijd oververpakking
Bij heel wat voedingsmiddelen is de verpakking samengesteld uit verschillende lagen, en staat het
totale verpakte volume niet in verhouding tot de inhoud. Vooral tijdens de feestdagen zijn sommige verpakkingen compleet overdreven. Maar u betaalt ze wel. Bij sommige voedingsproducten kan de
verpakking 20% van de prijs van het product vertegenwoordigen. Vermijd ook afzonderlijk verpakte producten (koeken, yoghurt, drank, vochtige zakdoekjes, cosmeticadoekjes, enz.), tenzij u daarmee aan een reële behoefte tegemoetkomt en voedselverspilling voorkomt.
 

Geef de voorkeur aan navullingen
Dergelijke navullingen zijn voornamelijk verkrijgbaar voor cosmetica- en onderhoudsproducten. Het
zijn ‘lichtere’ verpakkingen met een vaak grotere inhoud en worden bijvoorbeeld aangeboden in de
vorm van ‘zakjes’ (van plastic of een combinatie van meerdere materialen) voor shampoo, vloeibare
zeep, talkpoeder, cosmeticadoekjes, vloeibare wasmiddelen, wasverzachters, enz. Dankzij deze
verpakkingen kunt u de oorspronkelijke fles opnieuw gebruiken.


Duurzaam vervoeren, weiger wegwerptassen
Vervoer uw aankopen in herbruikbare tassen, caddies, manden, rugzakken, enz. De kleinhandelszaken bieden echter niet altijd herbruikbare zakken aan, zoals de grootwarenhuizen
dat doen. Om uw herbruikbare zak, tas of bak zeker niet te vergeten, legt u deze best op een
strategische plaats, bv. bij uw handtas, in de koffer van de wagen, in uw hal, enz.
 

Eten
Het gewicht van onze vuilniszak bestaat gemiddeld voor 12% uit voedingswaren, waaronder restjes van maaltijden, maar ook nog perfect intacte etenswaren. Op een jaar tijd komt dat erop neer dat, per persoon, 15 kg aan voedingswaren in de vuilniszak verdwijnen. Door een beetje op te letten, kunnen we dat aandeel met 80% verminderen. Zo sparen we niet alleen aanzienlijk wat geld uit, maar verbruiken we ook minder grondstoffen en verminderen we tegelijkertijd de hoeveelheid

afval die in de verbrandingsoven terechtkomt.
 

Verspilling vermijden, bereid de juiste hoeveelheden
We hebben de neiging om altijd ietsje ‘te veel’ klaar te maken wanneer we koken. Dat levert ons ‘restjes’ op, waar we nog maar moeilijk iets mee kunnen doen en die dan ook in de vuilniszak verdwijnen. Maar op die manier komen er, over een bepaalde periode bekeken, kilo’s voedsel waar niks mis mee is, bij het huishoudelijke afval terecht. Een oplossing:
stem de hoeveelheden die u bereidt beter af op de daadwerkelijke behoeften (bijvoorbeeld op basis
van de dagelijks voor de gezondheid aanbevolen hoeveelheden), doseer alles correct en, indien
nodig, weeg de ingrediënten van uw gerechten af.
 

Gebruik de koelkast op de juiste manier
Een foutief gebruik van de koelkast kan voedingsmiddelen doen bederven en hierdoor eveneens een bron van verspilling vormen. De meeste koelkasten zijn opgedeeld in verschillende temperatuurzones die van +/- 0 tot 10°C gaan en voor de bewaring van specifieke voedingswaren
bestemd zijn. De plaats van de meest koude zones kan echter van model tot model verschillen. Raadpleeg daarom uw handleiding. Een andere mogelijkheid is om een thermometer in een glas water op de door u gekozen plaats gedurende ten minste één nacht te laten staan.
 

Nodig uit, bereid en bewaar
Het is niet altijd gemakkelijk om op voorhand precies te voorzien wie er blijft eten. Als u met ‘restjes’ blijft zitten, zijn er echter verschillende mogelijkheden: ofwel nodigt u familie of vrienden uit, ofwel bereidt u de restjes voor een maaltijd de volgende dag, ofwel vriest u ze in afzonderlijke porties in voor later.
 

Gebruik bewaardozen
Om te voorkomen dat voedingsmiddelen snel bederven, geurtjes beginnen verspreiden of elkaars smaak beïnvloeden, is het beter om ze te verpakken vooraleer u ze in de koelkast plaatst. Gebruik daarvoor herbruikbare bewaardozen in plaats van het gebruikelijke wegwerpmateriaal: plastic zakjes of plastic- of aluminiumfolie.
 

Maak alles goed leeg
Potten met choco of mayonaise, flessen yoghurt of dozen wijn, we zouden er versteld van staan als we wisten wat er in deze verpakkingen doorgaans nog achterblijft. Duw deze verpakkingen dan ook goed plat, maak ze volledig leeg, schraap ze uit, snijd ze in stukjes, kortom, doe al het mogelijke om niets verloren te laten gaan.
 

Maak uw kasten en koelkast goed schoon
Om de verspreiding van bacteriën te voorkomen, zou een koelkast idealiter één keer per maand schoongemaakt moeten worden. Het apparaat, de verschillende rekjes en de bakken moeten dan met wat lauw water met een beetje afwasmiddel afgewassen worden. Verder kunnen we van de gelegenheid ook gebruikmaken om de inhoud van onze kasten na te kijken en de vervaldatum van de voedingsmiddelen die we erin aantreffen, te controleren. Zodra die datum in zicht komt, moeten we de consumptie ervan voorzien, zodat we ze niet hoeven weg te gooien.


Drink kraanwater
Het drinken van kraanwater biedt alleen maar voordelen: het is perfect gezond, de kwaliteit ervan wordt strikt gecontroleerd en het is rijk aan calcium. Bovendien is het 100 tot 300 keer goedkoper dan flessenwater en vermijdt u vervoer, opslag en afval. Voor extra smaak kunt u ook enkele druppels citroen, verse muntblaadjes of een beetje siroop aan het water toevoegen.
 

Verpak verstandig
Gebruik een brooddoos in plaats van de voedingsmiddelen in aluminium- of plastic folie
te wikkelen. Dat is hygiënisch en u vermijdt afval. Vervang blikjes en kleine plastic flessen door een stevige, herbruikbare veldfles die gemakkelijk gereinigd kan worden. Drankverpakkingen liggen immers aan de basis van een immense berg te recycleren afval.
 

Koop per sneetjes of in bulk
Koop vlees, vis en kaas per stuk of in sneetjes: zo kunt u precies de hoeveelheid kopen die u nodig hebt en voorkomt u het gebruik van onnodige en niet-recyclebare verpakkingen. Weeg in een
grootwarenhuis elk stuk fruit en groente apart en leg alle stukken vervolgens in uw herbruikbare zak, waarop u de verschillende labels van het wegen kleeft. Als u alleen maar een komkommer, een paprika of een courgette nodig hebt, kleef het label dan rechtstreeks op de groente. Zo vermijdt u het gebruik van heel wat verpakkingen!
 

Vang regenwater op
Vang regenwater op in een regenton, het regenwater kunt u weer in de tuin gebruiken om planten water te geven.


Onkruidbestrijding
Sinds enkele jaren mag u  geen glyfosaat meer gebruiken om onkruid te bestrijden op uw terrassen, tegels en bestrating. Gelukkig zijn er nog voldoende andere manieren om onkruid te verwijderen. De meest eenvoudige manier van onkruidbestrijding is natuurlijk met de hand. Daarnaast zijn er verschillende gereedschappen op de markt die het verwijderen van onkruid gemakkelijker maken. Bijvoorbeeld schoffels, krabbers en elektrische borstels. Ook zie je steeds vaker branders om onkruid te bestrijden. Daarnaast kunnen wij u de volgende tips geven:
    Veeg regelmatig uw stoep of terras met een harde bezem, hierdoor worden zaden van onkruidplanten weggeveegd.
    Besproei onkruid met schoonmaakazijn met droog weer.
    Giet verdund schoonmaakazijn (1:10) of kokend water over de stoep of het terras.
    Breng een worteldoek aan onder de tegels bij de aanleg van een terras.
    Gebruik bij de aanleg van bestrating grote tegels en sluit deze goed tegen elkaar aan.
 

Kies langzaamgroeiende en winterharde planten
Langzaam groeiende planten moeten minder vaak worden gesnoeid en produceren dus minder
tuinafval. Winterharde planten (lelietje-van-dalen, geranium, primula, ereprijs, enz.) zijn bestand
tegen de verschillende seizoenen en blijven zich ontwikkelen, terwijl jaarplanten elk jaar opnieuw
vervangen – en dus weggegooid – moeten worden.
 

Huur of deel het materiaal dat u nodig hebt
Het materiaal dat u nodig hebt om het gras te maaien, de haag te snoeien, de bomen op te snoeien, enz. kan veel geld kosten, terwijl u het maar een paar keer per jaar nodig hebt. Het produceren
ervan veroorzaakt echter heel wat milieuhinder en afval. Het is beter om dit materiaal te huren, van een vriend of buur te lenen, of samen de aankoop ervan te financieren. Zo spaart u geld uit, terwijl het resultaat hetzelfde blijft en er minder nutteloos verbruik is. En vergeet niet dat goed onderhouden materiaal veel langer meegaat.
 

Composteer
Door te composteren, vermindert u aanzienlijk de hoeveelheid afval die in uw vuilniszak terechtkomt. 
 

Maak nuttig gebruik van uw afval
Het versnipperde tuinafval, zoals dode bladeren, grasmaaisel, takken, enz., kan als bodembedekker worden gebruikt om de ontwikkeling van onkruid tegen te gaan, maar het biedt ook andere voordelen. Zo kunnen sommige gekapte takken als beschutting of voeding voor de fauna dienen. Een oude vermolmde tak betekent immers een waar feestmaal voor houtetende insecten, egels, vogels, mossen, paddenstoelen, enz.
 

Sorteer uw afval
Iedereen heeft afval. Niet alles hoort thuis in de vuilnisbak. Veel afvalsoorten zijn nog bruikbaar als grondstof voor nieuwe producten, zoals glas, papier en plastic verpakkingen. Andere afvalsoorten zijn slecht voor het milieu en moeten veilig verwerkt worden, bijvoorbeeld chemisch afval als batterijen. Afval dat niet gescheiden wordt aangeboden belandt in de verbrandingsoven. Bij de verbranding komt CO2 vrij, wat slecht is voor het milieu. Door afval gescheiden aan te bieden, leveren we samen een bijdrage aan het milieu. Het scheiden van afval begint bij u thuis. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de afvalscheidingwijzer op www.irado.nl/bewoners/afvalscheidingswijzer.

 

Weiger reclame in de brievenbus
Plak een antireclamesticker op uw brievenbus

Met een NEE-NEE-sticker of een NEE-JA-sticker op uw brievenbus ontvangt u geen ongeadresseerde reclame en folders meer. U kunt deze sticker aanvragen bij uw gemeente www.vlaardingen.nl 
 

Stop geadresseerde reclame en/of folders
Geadresseerde reclame (‘direct mail’) staat op uw naam en wordt meestal door de postbode bij u bezorgd. Ook reclame met uw adres erop en gericht ‘aan alle bewoners’ is geadresseerde reclame. U kunt zich hiervoor gratis afmelden bij Postfilter (www.consuwijzer.nl/telecom-post/post/geen-geadresseerde-reclame-ontvangen). Bij Postfilter kunt u ook aangeven dat u reclame van bepaalde soorten bedrijven (sectoren) wel wilt blijven ontvangen. Bijvoorbeeld van loterijen of energiebedrijven. Bedrijven waarvan u klant bent of bent geweest mogen u wel geadresseerde reclame blijven sturen. Wilt u deze reclame niet meer ontvangen, dan kunt u dit bij het bedrijf zelf melden. Daarmee maakt u gebruik van uw ‘recht van verzet’. 
 

Beperk het afdrukken van documenten en het gebruik van papier

Kies het juiste papier en de juiste lay-out
Door goed na te denken over de lay-out van een document (lettergrootte, marge, enz.) en de
documenten op het scherm te corrigeren en vóór het afdrukken te visualiseren, kunt u heel wat
(meer) papier besparen.
 

Druk alleen af wat nodig is
Druk alleen af wat strikt genomen nodig is. Afgezien van het papier, wordt er tijdens het afdrukken immers ook stroom en inkt verbruikt, om niet te spreken van het verslijten van de printer.
 

Rationaliseer het afdrukken
U kunt uw documenten op beide kanten van een blad afdrukken. U kunt ook twee pagina’s in A5-formaat op een enkel A4-blad afdrukken. Het resultaat blijft zonder meer leesbaar, maar u voorkomt op die manier wel 50% papierverbruik (en dus afval). Er bestaat ook de mogelijkheid om in
‘low ink’-modus af te drukken, waarmee u eveneens minder inkt gebruikt.
 

Vul lege inktpatronen opnieuw
Het afval van gebruikte inktpatronen bevat schadelijke elementen (plastic en pvc) die tijdens
hun verbranding gevaarlijke stoffen doen vrijkomen, alsook inkt, solventen en zware metalen die een verontreinigend effect op bodem en water hebben. Bepaalde printers bieden echter de mogelijkheid om met hervulbare inktpatronen te werken. Sommige van deze modellen kunnen tot zes keer opnieuw gevuld worden. Ze zijn verkrijgbaar in de meeste winkels.
 

Geeft het gebruikte papier een tweede leven
Gebruik de bladen die u aan een kant bedrukte als papier om iets op te noteren of als kladpapier
voor uw printer. U kunt er ook een kladschrift mee vervaardigen door de gerecupereerde vellen samen te nieten en de blanco zijde te gebruiken. Doodsimpel! Zorg daarom voor een doos voor het
herbruikbare papier, zodat u er altijd gemakkelijk bij kunt.
 

Werk met elektronische facturen
Tal van leveranciers kunnen u hun facturen ook digitaal bezorgen. Vraag er dan ook naar!
Doe verder eveneens aan online bankieren. U zult veel minder facturen ontvangen.