Deltagebied (de Rivierzone)

De Rivierzone is een strook van ongeveer 5 kilometer lang, gelegen aan de Vlaardingse Nieuwe Maas. In dit deel van Vlaardingen wonen ongeveer 800 huishoudens. Verder zijn hier de Koningin Wilhelminahaven en de Vulcaanhaven en bedrijventerreinen zoals ’t Scheur en De Vergulde Hand. 

De Koningin Wilhelminahaven ontwikkelt zich meer en meer tot uitgaansgebied. Het is een bijzondere locatie vanwege de oude havengebouwen en pakhuizen.

De gemeente Vlaardingen wil graag dat in de Rivierzone wonen, werken en recreëren goed samengaan en de stad weer met de rivier verbinden.

De Rivierzone in Vlaardingen heeft veel positiefs te bieden. De charme van het water, de haven en de scheepvaart aan de ene kant en de pracht van het historisch centrum aan de andere kant, geven de Rivierzone veel potentie. Het is een creatieve broedplaats. Een plek waar ruimte is en die optimaal bereikbaar is, via weg, water en spoor. Met een unieke ligging: nergens in de regio ligt een rivierzone zo dichtbij de binnenstad, zo dichtbij het station en zo goed bereikbaar via de snelweg.

Het is een gebied met een sterk gemengd karakter. Er is veel bedrijvigheid, het werk lijkt nooit stil te liggen. Mensen wonen er, zoeken de horeca op en recreëren er graag. Juist dit gemixte karakter geeft het gebied haar bijzondere charme. Het gebied is een verlengde van het centrumgebied, een plek voor alle Vlaardingers. De robuustheid van grote scheepvaart en het laden en lossen aan de ene kant van het gebied, tot openheid, rust en natuur aan de andere kant van het gebied. Waar gezinnen samenkomen aan het water en met elkaar in de openbare ruimte eten. Door al deze functies is er de gehele dag door ‘leven’ in het gebied. Het gebied straalt iets groots uit, het is fascinerend en imposant. De beleving van het water, het prachtige uitzicht, het stoere, robuuste, pure en ‘echte’ karakter, de scheepvaart, een stukje anarchie, het uitzicht vanuit het Delta Hotel en ’t Platje en zelfs de harde wind vormen de charmes van het gebied.
Ook het industrieel erfgoed, de historische gebouwen en de vele oude pakhuizen geven het gebied een bijzonder karakter. Stuk voor stuk eigenschappen die de Rivierzone tot een prachtig gebied maken. De bijzondere eigenschappen zijn gevat in één typerend woord. In al haar eenvoud is het credo voor de Rivierzone: bewegingsvrijheid.