Holy noord

De wijk Holy ligt aan de noordkant van Vlaardingen en grenst direct aan Schiedam en recreatiegebieden Midden Delfland en Broekpolder. vanaf eind jaren ’60 is de wijk gebouwd. Nu woont circa eenderde van alle Vlaardingers in Holy.

Holy ligt direct aan rijksweg A20 Hoek van Holland – Gouda, 10 kilometer van het centrum van Rotterdam. De bus verbindt Holy met het centrum, de metro en de drie treinstations die Vlaardingen rijk is: Vlaardingen-Oost, Vlaardingen-Centrum en Vlaardingen-West. Sinds eind 2005 heeft Vlaardingen een tramverbinding met Rotterdam, via Schiedam: Tramplus. Met de tram is het hartje van Rotterdam in 40 minuten bereikbaar.

Holy anno 2006 is een wijk met meerdere gezichten. Zo zijn er buurten met veel sociale woningbouw en hoogbouw, maar ook buurten met eengezinswoningen en vrijstaande woningen. Holy is vooral een woonwijk. In Holy is een bibliotheek, drie winkelcentra en kinderboerderij Holywood.

Holy is een groene, rustige wijk aan de rand van Vlaardingen. De wijk grenst direct aan het groene gebied van Midden Delfland en de Broekpolder: je bent zo buiten. Holy is voor het grootste deel in de jaren ’60 en ’70 gebouwd. Dit zie je aan de bebouwing, de ruime stedenbouwkundige opzet en de ruimte voor parkeren en water, maar ook aan het brede palet van voorzieningen.

In Holy vind je alles, van winkels, parken, sport en spel tot een begraafplaats. Je kunt letterlijk van de wieg tot het graf in Holy wonen. Zelfs de cultuur van de wijk stamt uit de jaren ‘70: de (ongeschreven) omgangsregels en de ‘doe maar gewoon mentaliteit’. Met het motto ‘Holy: tuinkamer’ wordt gedoeld op het groene, rustige karakter en de buitenligging. Maar het geeft ook iets aan over de manier waarop mensen in de wijk met elkaar omgaan.