april 2017

 • Woonlasten berekenen

  Wat zijn woonlasten?
  Wonen kost geld en met alleen het betalen van de huur bent u er nog niet. Daar komen iedere maand nog andere kosten bij, bijvoorbeeld voor gas, water, licht, verzekeringen en dergelijke. 
  Het is best lastig om te bepalen of u na het betalen van de woonlasten nog geld overhoudt voor andere dingen. U hebt immers een woning gezien waar u enthousiast over bent en die u heel graag wilt hebben. Maar wat betekent het huren van die woning nu voor uw portemonnee? 
  Om u inzicht te geven in wat het huren van die woning voor uw portemonnee betekent, heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (het Nibud) een Woonlastenwijzer ontwikkeld. Deze Woonlastenwijzer helpt u bij het maken van een bewuste, verantwoorde keus. 

  Hoe werkt het?
  Tijdens het doorlopen van de zeven vragen van de Woonlastenwijzer vult u gegevens in over de woning, uw huishoudsituatie en uw huishoudinkomsten. De Woonlastenwijzer geeft vervolgens aan of de nieuwe huur in uw budget past. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor de Woonlastenwijzer en worden niet opgeslagen. 

  Woonlastenwijzer starten? 
  Pak eerst deze gegevens erbij. 

  • De totale huurprijs. Dit is de kale huurprijs plus de servicekosten voor bijvoorbeeld schoonmaak of elektra. Met deze huur berekent de Belastingdienst ook de huurtoeslag waar u eventueel recht op hebt. 
  • Het energielabel. Dit kunt u vinden in de woningadvertentie of nazoeken op www.ep-online.nl Is het label niet bekend? Vul dan onbekend in. 
  • Het huishoudinkomen. Zoek op wat het inkomen is van alle huisgenoten. Dus ook van een eventuele partner, thuiswonende kinderen boven de 18 jaar of andere meeverhuizende huisgenoten. 
   Dit kan op twee manieren:
   • Neem het verzamelinkomen per jaar. Dat kunt u vinden op de inkomenverklaringen van de belastingdienst (IBRI formulier) of op de laatste belastingaangiftes van u en uw eventuele huisgenoten. Tel deze inkomens bij elkaar op en rond af op hele euro’s. 
   • Neem het gezamenlijke netto inkomen per maand. Tel hiervoor de netto bedragen van alle loonstroken van één maand bij elkaar op, rond ook dit af op hele euro’s. 

  U kunt nu aan de slag! Klik hier en volg eenvoudig de stappen!
   

 • Urgentie

  Woont u in de stadsregio Rotterdam en heeft u wegens een persoonlijke noodsituatie dringend een andere woning nodig? Of bent u afhankelijk van een instelling in een van de regiogemeenten? Dan kunt u mogelijk urgentie aanvragen en met voorrang een woning zoeken.

  In de stadsregio voert Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond (SUWR) de urgentietaak uit voor de gemeenten Rotterdam, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam uit.  

Close