Wanneer het asbest betreft roept dit automatisch zorgen op bij iedereen. Want hoe moet u nu precies handelen wanneer asbest in uw woning gevonden wordt?
Hieronder kunt u de meest gestelde vragen met antwoord over asbest lezen en wat er precies gebeurt wanneer aanwezigheid hiervan in uw woning vastgesteld wordt.
Wat is asbest?
Asbest is een natuurlijk product dat uit microscopisch kleine vezels bestaat. Het is een stevig, slijtvast en brandwerend materiaal.
Kan er asbest in mijn woning zitten?
Wanneer uw woning vóór 1993 is gebouwd, dan is het mogelijk dat er asbest in uw woning zit. Asbest is vanaf 1950 tot in de jaren ’80 in en om veel huizen toegepast, vaak in de vorm van asbesthoudend cement. Na 1985 werd het steeds minder gebruikt en vanaf 1993 is asbest in woningen verboden.
Waar kan ik asbest in mijn woning tegenkomen?
Asbest kan te vinden zijn in dakpanelen, schoorstenen, vensterbanken, bloembakken of in meterkasten en garages. Ook in kachels en huishoudelijke apparaten kan asbest verwerkt zijn. Het kan gemengd zijn met cement, gebruikt zijn als plaat of verwerkt zijn tot een soort ‘wol’, qua structuur vergelijkbaar met steenwol of glaswol. Asbest kan ook voorkomen in de onderlaag van kunststofvloerzeil uit de jaren ’70.
Wat is het risico van asbest?
Wanneer asbest ‘opgesloten’ zit in een ander materiaal, zoals bij wandplaten of in cement (bijvoorbeeld golfplaten, bloembakken, buizen of schoorstenen), dan is het risico laag. Dit soort asbest heet ‘hechtgebonden’ asbest. Deze vorm van asbest is het meeste in woningen toegepast. Hechtgebonden asbest is alleen gevaarlijk als het beschadigd raakt en er stof vrijkomt. Het inademen van deze stof kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Als asbest gemengd is met een kleine hoeveelheid ander materiaal en daarbij niet is ‘opgesloten’ in ander materiaal, dan is het risico groot dat er vezels vrijkomen die gevaar opleveren. Dit heet ‘losgebonden’ asbest. U vindt dit bijvoorbeeld in vloerzeil (witte "papier" laag) en in afdichtingkoorden in en rond gaskachels. Sinds 1978 is losgebonden asbest verboden.
Hoe kan ik asbest herkennen?
U kunt nooit met zekerheid vaststellen of er sprake is van asbest. Asbest is namelijk alleen zichtbaar onder een microscoop. Gespecialiseerde asbestinventarisatiebedrijven kunnen nagaan of er in uw woning asbest aanwezig is. Wel kunt u producten of materiaal herkennen waarin mogelijk asbest zit. Op de website van de rijksoverheid vindt u een asbestwegwijzer die u hierbij kan helpen.
Is mijn woning asbestvrij na de inventarisatie?
Na de inventarisatie heeft Samenwerking duidelijk in beeld welke woningen asbest bevatten en of deze vorm van asbest ook een risico oplevert. Wanneer er sprake is van losgebonden asbest met een hoog risico, dan zullen wij deze altijd verwijderen. Hechtgebonden asbest levert geen gevaar op zolang het niet bewerkt wordt. Deze vorm van asbest laat Samenwerking door gespecialiseerde bedrijven in asbestverwijdering weghalen. Dit gebeurt zo veel mogelijk bij mutatie, planmatig onderhoud of verbetering van de woning. Hechtgebonden asbest die zich op plekken bevindt waar nooit iets mee gebeurt, wordt niet verwijderd. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan een ventilatiekoker. Daar is het asbest moeilijk of niet bereikbaar. Zoiets wordt ‘onbereikbaar materiaal’ genoemd. Om dat te verwijderen zou bijna de hele woning gesloopt moeten worden.
Kan ik zonder risico klussen in mijn woning?
Als u het vermoeden heeft dat er asbest in uw woning zit, is het verstandig om niet zomaar te klussen. Wanneer u hechtgebonden asbest gaat bewerken door het te zagen, boren, schuren of slopen, bestaat er namelijk een risico dat er stof vrijkomt. Vraag in deze gevallen om advies bij Samenwerking.
Waar kan ik meer informatie over asbest vinden?
Op de website van de rijksoverheid kunt u uitgebreide informatie over asbest vinden. Ook kunt u op de website van de GGD meer informatie vinden.