Algemeen
Huurdersorganisaties hebben informatierecht, overlegrecht, adviesrecht en agenderingsrecht. Dit is geregeld in de "Wet op het Overleg huurders verhuurders".
Informatierecht
De Huurdersraad heeft het recht om informatie van de verhuurder te ontvangen over: - plannen voor het slopen van woningen; - het onderhoud van woningen; - de huurprijzen.
Overlegrecht
Huurdersorganisaties en bewonerscommissies hebben een overlegrecht. Dit betekent dat zij in bepaalde situaties de verhuurder kunnen vragen met hen te overleggen. Dit overleg kan op verschillende manieren plaatsvinden:
- Jaarlijks: de verhuurder moet minimaal 1 keer per jaar overleggen met zijn huurdersraaden bewonerscommissie.
- Op verzoek: de Huurdersraad of bewonerscommissie kan de verhuurder vragen met hen te overleggen. Dit overleg gaat over de informatie die de verhuurder heeft gegeven op grond van het informatierecht.
- Bij beleidswijzigingen: de verhuurder moet met de betrokken Huurdersraad en bewonerscommissie overleggen als hij het beleid of het beheer wil veranderen.
Adviesrecht
De huurdersorganisaties en bewonerscommissies hebben het adviesrecht. Dit betekent dat zij de verhuurder een schriftelijk advies mogen geven over zijn voorgenomen beleid. Het advies moet als volgt verlopen:
- De verhuurder geeft zijn huurders schriftelijke informatie over zijn beleid.
- De verhuurder overlegt hierover met de huurdersraadof de bewonerscommissie.
- De huurdersraadof bewonerscommissie krijgt ten minste 6 weken de tijd om schriftelijk advies uit te brengen.
- De verhuurder voert zijn plannen niet uit voordat de huurdersraadof bewonerscommissie dit advies heeft kunnen uitbrengen.
Wil de verhuurder afwijken van het advies? Dan moet hij dit binnen 2 weken schriftelijk melden aan de Huurdersraad of bewonerscommissie. Hij geeft daarbij aan waarom hij het advies geheel of gedeeltelijk niet opvolgt.
Agenderingsrecht
Huurdersorganisaties en bewonerscommissies hebben agenderingsrecht. Dit is het recht om onderwerpen op de overlegagenda te zetten.